HC Vladivostok Nový tým KHL!

22.05.2013 13:01

 

Vítejte v lize: HC Vladivostok

Vítejte v lize: HC Vladivostok
Po představení Medveščaku Záhřeb vám přinášíme, jak jsme slíbili, informace o druhém nováčkovi, který od příští sezony bude působit v Kontinentální hokejové lize. Na rozdíl od chorvatského týmu jde o jedno z nejvzdálenějších míst, kde bude Lev hrát. Nový tým z Vladivostoku se totiž nachází na pobřeží Tichého oceánu.
 
 

Až u hranic se Severní Koreou se zastavila Kontinentální hokejová liga, když do svých řad přijala nově se rodící klub z ruského Vladivostoku. Metropole Přímořského kraje leží na Dálném východě, jen o čtyři stupně zeměpisné délky blíže než Chabarovsk, sídlo Amuru, nejvýchodněji položeného celku KHL. Ve Vladivostoku žije na 600 tisíc obyvatel a podle Alexandra Medvěděva mají tamní lidé po kvalitním hokeji velký hlad. Ten by měl zasytit svou hrou právě čerstvě přijatý nováček v KHL.

Celek, jemuž momentálně vyrůstá domácí aréna o kapacitě mezi 5500 až 7000 diváků, stále čeká na své jméno, v internetovém hlasování jej zvolí sami fanoušci. O kvalitě budované haly vůbec nepochybuje Vjačeslav Fetisov, legendární obránce Sborné a člen vedení KHL. „Městský palác bude zcela dokončený do začátku příští sezony a bude nejlepší na celém Dálném východě. „Nebude tak velký jako stadion Chabarovsku, ale bude modernější," tvrdí Fetisov.

Prezidentem Alexander Mogilnyj, trenérem Hannu Jortikka

HC Vladivostok sahá od počátku k popularizačním krokům, klubovým prezidentem se stal Alexander Mogilnyj, další legenda ruského hokeje. Mogilnyj dosáhl velkého věhlasu na mezinárodní scéně i v NHL, stejně jako Fetisov patří do výjimečné společnosti zvané Triple Gold Club (zahrnuje vítěze mistrovství světa, Stanleyova poháru a olympijského zlata). Svou aktivní kariéru ukončil před sedmi lety, z hokejového prostředí však nikdy zcela neodešel.

Tři roky pracoval jako týmový konzultant u chabarovského Amuru, nyní se ujímá prezidentského křesla v 800 kilometrů vzdáleném Vladivostoku. Z Chabarovsku si Mogilnyj přivedl lodivoda pro své mužstvo, volba padla na šestapadesátiletého Fina Hannu Jortikku (na snímku). Jortikka sám hrával hokej na pozici obránce, dokonce se probil do juniorské reprezentace Suomi a s TPS Turku vybojoval mistrovský titul, v roce 1983 ale musel kvůli zdravotním potížím s hraním předčasně skončit.

Vladivostok si bude vybírat hráče z ostatních týmů KHL

Jen o tři léta později začal s koučováním, které mu postupem času vyneslo místo na hvězdném nebi finského hokeje. V roce 2006 byl dokonce zvolen do Hokejové síně slávy Finska, pochopitelně za své trenérské zásluhy. Hned šestkrát dovedl své mateřské TPS k mistrovskému titulu v SM-Liize. Do KHL se vydal hledat novou výzvu v létě 2011, kdy se ujal Chabarovsku. Po první sezóně, kdy své svěřence (včetně Petra Vrány) dovedl do play-off, byl loni na podzim odvolán.


Povede se pod vedením Mogilného s Jortikkou, dvou chabarovských odpadlíků, nastartovat kvalitní hokej ve Vladivostoku? To ukáže až čas. Stejně jako odkryje jména jednotlivých hráčů. Vladivostok bude mít možnost tzv. re-draftu. Všechny ruské týmy KHL kromě Lokomotivu budou muset zvolit ze svých řad pět hráčů, ze kterých Vladivostok bude moct složit takřka kompletní kádr. Re-draft se uskuteční 16. června.

Zdroj:www.levpraha.cz

 

NHL

Foto: ČTK

KHL

foto:levpraha.cz

Mistrovství světa

Foto:IIHF.com