Gragnani a Ševc vyztuží obranu Lva

22.05.2013 20:20

 

Gragnani a Ševc vyztuží obranu Lva

Gragnani a Ševc vyztuží obranu Lva
Lev podepsal smlouvu s kanadským obráncem Marcem-Andre Gragnanim, který poslední rok působil v organizaci Caroliny v NHL a českým bekem Martinem Ševcem. Ten je aktuálním mistrem Švédska s týmem Skelleftea. Gragnani se upsal Lvu na jeden rok. Ševc má roční dvoustranný kontrakt a v případě, že by nezískal pozici v pražském týmu KHL, může hrát za Spartu.
 
 

Profil Gragnaniho:

Marc-André Gragnani se narodil 11. března 1987 v kanadském Montrealu. Jako většina dětí na tomto místě si odmalička zamiloval hokej. Jeho cesta za úspěchem vedla postupnými krůčky. Čtyři juniorské sezony strávil v týmu P.E.I. Rocket (QMJHL). Svými výkony si řekl o nominaci na mistrovství světa osmnáctiletých, kde s týmem Kanady vybojoval stříbrnou medaili.

V roce 2005 byl Gragnani draftován Buffalem Sabres na 87. pozici a o dva roky později uzavřel právě s „Šavlemi“ svůj první velký profesionální kontrakt. V týmu Buffala mezi lety 2007 a 2011 příliš zápasů neodehrál. O to více řádil v AHL. V dresu Portland Pirates dokázal v sezoně 2008/2009 překonat týmový rekord v asistencích (38) a kanadském bodování (51) mezi obránci. O další dvě sezony později dokázal oba své rekordy se 48 asistencemi a 61 bodem překonat.

Díky svým výkonům dostal konečně výraznější šanci v NHL. V sezoně 2010/2011 odehrál v barvách Buffala 44 zápasů, vstřelil 1 gól a na dalších 11 nahrál. Těsně před koncem přestupního období byl ale vyměněn do Vancouveru Canucks, kde odehrál další 14 zápasů. Tým ze západního pobřeží Kanady s ním ale kontrakt neprodloužil, a tak před další sezonou podepsal dvoucestnou smlouvu s Carolinou. Za Hurikány si ovšem připsal pouze jeden start, zbytek sezony strávil na farmě v týmu Charlotte Checkers.

Gragnani má i jednu velkou reprezentační zkušenost. V roce 2011 odehrál s výběrem Kanady světový šampionát v Bratislavě. V šesti zápasech nasbíral dva body za gól a asistenci. Javorové listy tehdy vypadly ve čtvrtfinále s Ruskem.

Profil Ševce:

Jednatřicetiletý kladenský odchovanec Martin Ševc na sebe poprvé výrazněji upozornil během sezony 2004/2005, kdy v kladenském dresu, během výluky v NHL plném odchovanců, odehrál svůj první kompletní ročník v extralize. Jeho příslib neunikl ani reprezentačním trenérům, a tak si připsal první dva starty v dresu s lvíčkem na prsou.

O rok později již v extralize plně ukazoval své ofenzivní schopnosti a v dresu Kladna si v 42 zápasech připsal 23 bodů. Na závěr sezony si ho vyhlédl švédský Färjestad a Ševc mu 6 body ve 23 utkáních pomohl k mistrovskému titulu. Následoval návrat do Kladna, za které v ročníku 2006/2007 nasázel 17 branek (nejvíc mezi beky) a celkově měl opět 23 bodů. Závěr ročníku opět strávil za hranicemi, tentokrát pomáhal k záchraně švýcarské Basileji (5 zápasů, 5 bodů).

V sezoně 2007/2008 odehrál poslední celý ročník v kladenském dresu a byl nejvylučovanějším hráčem extraligy (156 minut). Další rok již strávil opět ve Färjestadu. Stal se nejlepším hráčem švédské ligy v plus minus (+26) a v play-off opět pomohl svému týmu k titulu.

Následně si ho jako posilu vybralo běloruské Dinamo Minsk a Ševc okusil ruskou KHL. Ve 40 utkáních bodoval 10x. Po roční anabázi se vydal zpět do Färjestadu, vytvořil si rekord v kanadských bodech (28 z 65 zápasů), na titul to ale tentokrát nestačilo.

Mistrovský pohár zvedl až o rok později a s Färjestadem se loučil s bilancí čtyři působení - tři tituly. A v minulé sezoně pokračoval v mistrovské „jízdě“. Titul mu patří za 10 utkání, které odehrál začátkem sezony v dresu Indiánů z Plzně v extralize, čtvrtý švédský pak získal ve Švédsku ve svém novém působišti, kterým se stala Skelleftea.

Martin Ševc odehrál během posledních ročníků i 25 utkání za seniorskou reprezentaci, na MS ale nestartoval.

Zdroj:www.levpraha.cz

NHL

Foto: ČTK

KHL

foto:levpraha.cz

Mistrovství světa

Foto:IIHF.com